byder velkommen

Du skal være fyldt 18 år for at købe varer indeholdende alkohol hos uhrskov-vine.dk, læs mere her

er du over 18 år?

Beklager Kun Voksne

Rom

Rom

Rom kommer i mange forskellige stilarter og langt størstedelen af alt Rom produceres i det caribiske øhav og lande i Mellemamerika samt i den nordlige del af Sydamerika. Man blender normalt rom, sådan at man konsistent kan få den samme smag. Næsten alt rom er blendet sammen af flere forskellige tønder. “Single cask” er en undtagelse til dette hvor man aftapper fra et enkelt fad. Rom Blend kan bestå af 50+ forskellige tønder. 

ALLE
ALLE

ALLE PRODUKTER

141-160 af 384 VARE(R)
DKK  - DKK
AdmiralRodneyHMSPrincessaStLuciaRum40-20
Admiral Rodney HMS Princessa St. Lucia Rum, 40%
DKK  375,00

Ikke på Lager | Lev. 5-8 hverdage

Stroh80RomAustriaInlnderRum80100cl-20
Stroh 80 Rom, Austria Inländer Rum 80% 100cl
DKK  379,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

AHRiiseXOTheThinBlueLineDenmark40-20
A.H. Riise X.O. The Thin Blue Line Denmark 40%
DKK  379,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
SantosDumontXOSuperPremiumRom40-20
Santos Dumont XO Super Premium Rom 40%
v/2 stk. DKK  369,00
v/1 stk. DKK  379,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
CompagnieDesIndesWestIndies40-20
Compagnie Des Indes West Indies 40%
Normalpris: DKK  399,00
Specialpris DKK  379,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
ParanubesRomMexico70cl-20
Paranubes Rom, Mexico 70cl
Normalpris: DKK  399,00
Specialpris DKK  379,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Summum12rRonDominicanoFinishedMaltWhiskyRom-20
Summum 12 år Ron Dominicano, Finished Malt Whisky, Rom
DKK  385,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

ClairinSajousHaiti564-20
Clairin Sajous Haiti 56,4%
DKK  385,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
PresidenteMarti23rSoleraRomOliverOliverDenDominikanskeRepublik40-20
Presidente Marti 23 år Solera Rom, Oliver & Oliver, Den Dominikanske Republik 40%
Normalpris: DKK  399,00
Specialpris DKK  385,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
AHRiiseXOPortCaskReserveRum45-20
A.H. Riise XO Port Cask Reserve Rum 45%
Normalpris: DKK  435,00
Specialpris DKK  389,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Clairin2018CasimirHaiti495-20
Clairin 2018 Casimir Haiti 49,5%
DKK  389,00

Ikke på Lager | Lev. 5-8 hverdage

Tilbud
RonQuorhum15AnosSoleraDenDominikanskeRepublik40-20
Ron Quorhum 15 Anos Solera Den Dominikanske Republik 40%
Normalpris: DKK  449,00
Specialpris DKK  399,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

DiplomaticoGavest2glas12rRumVenezuela40-20
Diplomatico Gavesæt 2 glas + 12 år Rum Venezuela 40%
DKK  399,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

PlantationXOBarbadosRum20thAnniversaryExtraOld40-20
Plantation XO Barbados Rum 20th Anniversary Extra Old 40%
DKK  399,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AHRiiseKongHaakonRoyalReserveRum42-20
A.H. Riise Kong Haakon Royal Reserve Rum 42%
DKK  399,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

CubaneyGrandReserva18rSelectoDenDominikanskeRepublik38-20
Cubaney Grand Reserva 18 år Selecto Den Dominikanske Republik 38%
DKK  399,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

TroisRivieresRhumAgricole5rMartinique40-20
Trois Rivieres Rhum Agricole 5 år Martinique, 40%
DKK  399,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

CaptainMorganSherryOakFinishSpicedRum35-20
Captain Morgan Sherry Oak Finish Spiced Rum 35%
DKK  399,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
DosMaderasSeleccionTripleAgedRum42-20
Dos Maderas Seleccion Triple Aged Rum 42%
Normalpris: DKK  449,00
Specialpris DKK  399,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
CashcaneSaloonCaskRum6r55-20
Cashcane Saloon Cask Rum 6 år 55%
Normalpris: DKK  425,00
Specialpris DKK  399,00

Ikke på Lager | Lev. 2-4 hverdage

141-160 af 384 VARE(R)
DKK  - DKK

Man kan dog ikke bare følge en opskrift og få den samme smag. Rom udvikler sig fra tønde til tønde. Det er her “master-blenderen” kommer ind i billedet. Master-blenderen er en person som har været i lærer i 15 år for at få smags- og dufte sanser ud over det sædvanlige. En del mastere-blendere er træt af at man bruger aldersangivelser på flaskerne da alderen ikke bestemmer hvorvidt rommen er klar til brug eller ej. Alt fra destillering til gæring og toasting af fadet spiller en rolle. Toasting er hvor indersiden af af tønden bliver ristet under åben ild. Som regel tager man en flammekaster og omdanner overfladen på indersiden til et lag af “aktivt” kul. Grunden til at man gør dette er for at træets naturlige sukkerstoffer karamelliserer og åbne træets porer. På den måde kan fadet påvirke rommen mest mulig.

Rom er lavet af rørsukker 

Rom er en destilleret spiritus lavet enten sukkerrørsaft eller restproduktet fra rørsukker fremstilling - også kaldet melasse. Melasse er produktet man får når man bearbejder og udvinder rørsukkeret. Det er en brun og tyk masse som danner grund for hele rom produktionen. Netop Melasse er vigtig for fremstillingen af rom. Der skal nemlig bruges en del. Faktisk bruger man 11,5 ton melasse til 4,5 liter rom. I takt med at man også er blevet bedre til at udvinde sukkeret, bruger man også mere melasse. Der skal bruges 52 % melasse for den ideelle rom. Det er en misforståelse at rom er sød pga. det gærer på en sød base. Det er netop melassen der gør at rom ofte er sød. Der kan faktisk være helt op til 60-70 gram sukker pr. liter rom. 

Gæring af rom 

Før man kan destillere, er man nødt til at have få en alkoholprocent. Den får man ved at gærer. Derfor tilsættes melassen gær og vand, og så får det lov at ligge i store åbne beholdere. Produktet man har bagefter gæring kaldes flere ting, “mæsk” eller “urt” bruges ofte. Jo længere man gærer, jo surer bliver mæsken også. Mæsk har en lugt der kan minde om blanding af lim, acetone og rådden banan. Jamaica rom er et eksempel på en rom der har mange “estere”. Estere er en kemisk forbindelse der opstår når man gærer. Det er ætanol og syrer der reagere på hinanden i gæringsprocessen  

Sådan destillerer man rom

Romdestillatet er en klar letflydende væske, som først får sin mørke farve efter lagring på fortrinsvis egetræsfade. Destillering i al sin enkelthed er hvor man koger alkohol ved 78,3°C og vand ved 100°C. Man udskiller derved alkohol fra vand og dampen bliver derved ledt væk, og omdannet til væske igen. Destillering kommer i 2 former. En “ny” og en “gammel”. 

Den gamle kaldes pot still. Udstyret man bruger minder meget om kobberkedler som man ser det i whisky produktion. Her fylder man kedlen med “mæsken” hvorefter det varmes op. Første gang ligger alkoholprocenten på 23-25 %, hvilket også betyder at man gentager processen, til man får en rom med 60-70 % alkoholprocent. Denne type destillering giver et højt indhold af estere og lugten er derfor også kraftig, og knap så behagelig... indtil den altså fyldes på fad og bliver vandet ned.  

Den nye kaldes også “Coffey still”, navngivet efter Aeneas Coffey. Sammen med Robert Stein udviklede de i 1830 kolonne destillering, som er hurtigere og giver langt højere alkoholprocent. Det er starten på industrialisering af spiritus-produktion. 

I dag bruger man stadig kolonner, Nogle bruger 3, andre flere. Til fx. Agricole rom bruger man kun 1 kolonne. Jo flere kolonner man bruger, desto renere bliver spiritussen. Ulempen ved at bruge flere kolonner er at smagen af rom dermed også bliver mindre.